A lovastorna

A lovastorna elnevezés a latin eredetű voltizsálás magyarosított változata. A latin volitare (olaszul volteggiare), azaz röpködni szó a lovon végzett gimnasztikát és tornát jelöli.

A 19. század végén, a 20. század elején Európában a voltizsálás a lovas katonai kiképzés segédeszköze lett. Az 1920-as években a voltizsálást még az olimpiai játékok sportágai közé is felvették, de csak katonák részére.

A gyermeklovassport keretében a voltizsálás tömegméretű elterjedése Németországban indult meg, ahol hamar felismerték a sportág lovaglást megalapozó előnyeit és nagy gyermeklétszámot foglalkoztató lehetőségeit. A lovastorna Németországban, Ausztriában és Svájcban már negyven éve versenysport. Hazánkban 1970-es években éledt újjá, majd 1984-ben önálló sportág lett.

A lovastorna tehát úgy indult, mint a felnőtt lovassport előiskolája, amely megismerteti és megszeretteti a gyermekek széles tömegével a lovat, a későbbiekben azonban önálló sportággá nőtte ki magát. A technika finomodott és az összehasonlítható versenyzésig fejlődött, az egyes országok pedig fokozatosan rögzítették a voltizsálás szabályait.

A lovaglás és a torna ötvözete a lovastorna! A szertorna és a lovaglás számos elemét ötvözi, lépésben majd a gyakorlottabbaknak vágtában mozgó lovon, megfelelő zene mellett, a lovastornász harmonikusan együtt mozog a lóval, mely minden néző számára maradandó élményt nyújt.

A lovastorna fejleszti a ritmusérzéket, izomzatot, ügyességet. Hajlékonyságot, elegáns mozgást, és fegyelmezettséget követel meg. Mindezekre a lovagláshoz is szükség van, úgyhogy a lovastorna remekül felkészít a sportszerű és biztonságos lovaglásra: rendszeretetre, fegyelemre nevel – jellemet formál. Az ügyesebbek és kitartóak komolyabban is űzhetik ezt a szép sportot, amikor már akrobatikus gyakorlatokat is bemutathatnak a ló hátán, amihez azonban többéves gyakorlás szükséges.

A konkrét lovastorna gyakorlatok megtanulásán és begyakorlásán kívül nagy hangsúlyt kap az edzéseken a bemelegítés, a kondicionálás és a nyújtás. A tornagyakorlatokat először földön majd műlovon sajátítják el.

Célunk az egyéni képességek kibontakoztatása és továbbfejlesztése, egy jó hangulatú csapatban, ahol a lovastornászok motiválják és segítik egymást.

 

Bemutatókat tartunk lovas és városi rendezvényeken.

Távlati terveinkben szerepel a versenyzési lehetőség is.

www.lovas-sport.hu